Tudatos várandósság

2023.10.11

Gondoltál már úgy a szülésélményre, mint egy meghatározó életeseményre, melynek hosszú távú hatásai vannak? Megélésének minősége befolyásolja többek között az anya önmagába vetett hitét, önértékelését, hatással van a gyermek testi-lelki egészségére, életszakasz-váltásokkor megélt megküzdési stratégiájára, anya és gyermeke közötti kötődés kialakulására. Egy traumatikus szülésélmény emellett rányomhatja bélyegét a párkapcsolatra, családi kapcsolatokra, későbbi gyermekvállalási kedvre is. Láthatjuk, hogy a szülésélménynek egyéni szinten túl messzemenő társadalmi hatásai is vannak.

Az egészségügyben zajló, a szülészetet is érintő átalakulások, világjárványok mind hozzájárultak biztonságérzetünk megingásához. Korábban a külső körülményeket viszonylag könnyebb volt irányításunk alatt tartani. Megválaszthattuk a kórházat, ahol szülni szeretnénk, kiválaszthattuk orvosunkat, szülésznőnket, valamint az apa mellett akár dúla is jelen lehetett a szülésnél. Mára ez teljesen megváltozott, nem tudjuk, hogy a szülés időpontjában kik lesznek a segítőink, egyelőre az egy általunk választott kísérőben lehetünk biztosak.

Felmerül a kérdés, mit jelent nekünk a biztonságérzet? Hogyan tudunk egyfajta bizalomra, belső biztonságérzetre szert tenni, a folyamatosan változó külső körülmények ellenére is középpontra találni?

Újfajta megközelítés szükséges. Kétségkívül felértékelődik az egyéni felelősségvállalás kérdése. Mit tudok én egyéni szinten tenni jelen esetben a várandósságom, szülésem minél háborítatlanabb megélése érdekében?

Manapság egyre több szó esik a tudatosság fontosságáról. Tudatosak szeretnénk lenni a hivatás választásában, a kapcsolatépítés, a pénzügyek terén vagy akár a táplálkozás, testedzés kérdésében. De gondoltunk már a várandósság időszakára úgy, mint egy lehetőségre, hogy tudatosan menjünk át az anyává, családdá válás nem csak testi, de lelki folyamatain is? Hogy a gyermekszoba megálmodásán és berendezésén, a kismamaruha kollekciónk megtervezésén vagy akár a táplálékkiegészítők beszerzésén túl lelkünket is hangoljuk arra az eseményre, mely egy életre nyomot hagy bennünk, de ugyanúgy párkapcsolatunkon is.

Hiszek benne, hogy a tudatosság alappillérei a nők ösztönszerű tudásába vetett hit megerősítése, a megfelelő informáltság (a szülés testi-lelki folyamatairól, azok összefüggéseiről, valamint a választott helyszín körülményeivel, lehetséges beavatkozások részleteivel, jogainkkal kapcsolatban) és a lelki támogatás. A  szülés során a fájdalom megélésének minősége ugyanis főként a félelmeknek és a szülés élettani működésével kapcsolatos információhiánynak tudható be. Hogy ebben a folyamatban minél komplexebb támogatást nyújthassak a kineziológia és a dúlai segítségnyújtással kapcsolatos ismereteimet szülésznő tanulmányokkal egészítem ki.

Ha szeretnél a várandósságod egyes szakaszaiban megélt lelki kihívásokkal mélyebben is foglalkozni és hangolódni a minél hábotrítatlanabb szülésélmény megélésére, fordulj hozzám bizalommal.