Tudatos várandósság

2021.11.03

Anya és gyermeke között már a fogantatás pillanatától kialakul interakció, ezért a magzati fejlődére már a méhen belüli élet során különböző tényezők hatnak. Ilyen többek között az anya életmódja, stresszkezelése, a várandósságához való viszonya, a családi környezet, szülőkkel való kapcsolat, a tágabb kulturális, gazdasági, társadalmi, szociális tényezők, valamint nem feledkezhetünk el a transzgenerációs mintákról sem.

Előnyös önismereti útra lépni, hogy tisztába kerüljünk az életünkön uralkodó törvényszerűségekkel, ezek gyökereivel, valamint hogy minél jobban megismerjük valódi személyiségünket, képességeinket, erőforrásainkat, motivációinkat. Ezáltal kevésbé érezzük azt, hogy kiszolgáltatottan sodródunk az eseményekkel és a körülmények áldozatai vagyunk, megtanulunk a középpontunkban maradni, kiállni magunkért, képviselni saját és családunk érdekeit, ami erősíti biztonságérzetünket, mely felértékelődik a mai gyorsan változó világban.

A várandósság ilyen tudatos megélése segíti az anyát felkészülni a minél méltóságteljesebb és háborítatlanabb szülésélmény megélésére, melynek során olyan erőforrásokat tapasztalhat meg magában, melyek erősítik önbecsülését, és a későbbiekben is a nehezebb időszakokon könnyebben átsegítik majd. Ugyanis:

"Ha a teremtés misztériumával való találkozás pozitív kimenetelű, az nem csupán a kisbaba megszületésével jár, hanem az Anya újjászületésével is." (Elizabeth Davis, Carol Leonard - Életkör)