Megérkezés az Apaságba

2022.03.22

A kisbaba érkezése az apában is különböző lelki folyamatokat indít el. A várandósság időszakában inkább az anyára koncentrál a környezet, mert az ő testében zajlik a változás, így a párhuzamos testi és lelki átalakulással - ideális esetben - kilenc hónap alatt meg tud érkezni az anyaságba. Az apának lassabb ez a folyamat, ő nem tapasztalja meg a fizikai változást, neki emiatt például egy ultrahangkép kulcsélmény lehet a kapcsolódásban.

Egy férfi apaságának minőségét jelentősen befolyásolja, hogy ő hogyan élte meg és dolgozta fel gyermekként a saját apjának a viselkedését. Az apává válás időszakában felszínre jöhetnek különböző megoldatlan konfliktusok a szülőkkel, melyekkel érdemes foglalkoznia, hogy könnyebben megtalálja a helyét az új családi rendszerben.

Gyakori a férfiaknál a pszichoszomatikus tünetképződés a nő várandósságának idején, ilyenkor ugyanis a betegség időt ad az apának a visszavonulásra, az események feldolgozásra, megérkezésre. (Couvade-szindróma) Ez elősegíti, hogy a szülés idején férfierejükkel és szeretetteljes jelenlétükkel együttesen támogatni tudják a folyamatot, hiszen a pár közötti kötődés olyan biztonságos burkot jelent, amely segíti a babát is a születés folyamatában. Ahogy a megfoganását is a szexuális energia segítette, úgy a világra jövetelét is támogatja. Ha az apa szorong, nem tudja átadni magát a folyamatnak és az anya is átveheti ezt az érzést.

Egy dúla sokat tud segíteni a pár várandósság alatti felkészítésével, illetve a szüléskísérés során, hogy kialakulhasson a térben a biztonság és a bizalom érzése, mely alapfeltétele a háborítatlan szülésélmény lehetőségének.