Funkcionális meddőség

2023.01.02

Régóta vágysz kisbabára, de nehézségeid adódtak a teherbeeséssel vagy a várandóssággal kapcsolatban? Egyre feszültebben keresed az okokat, de nem jutsz közelebb a vágyad teljesüléséhez? Úgy érzed, valami baj van veled, kezdesz kimerülni és reményvesztetté válni?

Akkor érdemes az élethelyzetedet több szempontból megközelíteni. A fogantatási nehézségek hátterében állhatnak bizonyos egészségügyi problémák,  mint pajzsmirigy működési rendellenesség, endometriózis, inzulinrezisztencia, PCOS, emésztési zavarok, tápanyaghiány, vírusfertőzés, immunrendszeri egyensúlytalanságok, cikluszavarok, korai petefészekkimerülés..., de ugyanolyan eséllyel jelentkezhetnek a férfi oldalán is egészségügyi kihívások. A felsoroltak közül sok tünet kéz a kézben jár, és egyfajta stresszállapotot idéznek elő a szervezetben, mint belső stresszfaktorok. 

A testi tünetek azonban nem elválaszthatók a lelki oldaltól, érzelmeink megélésétől, ezért érdemes komplexen, a tüneti kezeléssel párhuzamosan a stresszkezeléssel is foglalkozni. Gondolataink kémiája erőteljesebb befolyással bír szervezetünk működésére, mint hinnénk. Ha időt szánunk magunkra, hogy lecsendesedjünk és kapcsolatba kerüljünk valódi érzéseinkkel és ráhangolódjunk a bennünk zajló testi-lelki folyamatokra, azok összefüggéseire, ráláthatunk azokra a működési mechanizmusainkra, melyek tudattalanul befolyásolják életünket, érzelmi reakcióinkat, megéléseinket. A mindennapi működésünkre ugyanis 95%-ban tudattalan tényezők hatnak és csak 5%-ban döntünk tudatosan. A tudattalan működésünk a környezeti hatások révén rögzült viselkedésminták eredménye, melyek már magzati kortól kezdődően egészen hat éves korunkig észrevétlenül belénk kódolódnak. Magunkba szívtuk szüleink, rokonaink, tágabb környezetünk különböző élethelyzetekre adott megnyilvánulásait, hatott ránk érzelemkifejező képességük, anyagiakhoz, párkapcsolathoz, munkához, szülőkhöz való viszonyuk. Hiába szeretnénk tudatosan más életet, mint szüleinké, amíg tudattalanul érzelmileg hatnak ránk ezek a rögzült viselkedésminták, hitrendszerek, addig konfliktust él meg a lelkünk, ami stresszhelyzetet generál, melynek egy idő után tesi tünetei is megnyilvánulnak.

Előfordulhat, hogy még nem jelentkeztek tünetek, de lelki szinten konfliktust élsz meg.  Ezt nevezik ún. funkcionális meddőségnek, mert a reprodukciós rendszernek nem mutatható ki működési zavara, mégis nehezített a teherbeesés, ilyenkor az orvosi beavatkozásokkal elősegített fogantatás is nagyobb valószínűséggel végződik vetéléssel, koraszüléssel, alacsony születési súllyal.

Fontos, hogy egészségünket tudatosabban kezeljük, és hosszú távú szemlélettel állítsuk helyre egyensúlyunkat. Cél azoknak a külső és belső feltételeknek a módosítása, melyek egyensúlyvesztést okoztak, ugyanis ezekre reagálva tolta ki szervezetünk a várandósság idejét kedvezőbb időszakra. Ilyenek lehetnek:

- krónikus stressz (pl. munka, tanulás, otthonteremtéssel kapcsolatos nehézségek...),

- korábbi traumatizáltság (abortusz, erőszak),

- kapcsolati zavarok (házastársak egymás iránti attitűdjei),

- saját nőiségünk elfogadásával és megélésével kapcsolatos belső konfliktusok (pl. áldozatszerep),

- a szüléssel és gyermekvállalással kapcsolatos félelmek,

- rejtett étkezési zavarok...

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett érzelmeink is hatással vannak szervezetünk állapotára, hiszen egyensúlyunkat érzelmi, kémiai és fizikai tényezők egyaránt befolyásolják.

Biorezonanciás gépem lehetőséget nyújt energetikai állapotfelmérésre, mely során betekintés nyerhető a szervezet általános energetiai állapotába, valamint kimutatható az egyensúlyvesztés területe, esetleges tápanyagpótlás, gyulladáscsökkentő étrend szükségessége.

A kineziológia módszerével, izomteszt segítségével felderíthető egyensúlyunk kibillenésének lelki oka, azonosítható a stresszor (pl. különböző félelmek, szorongások, hitrendszerek) és a hozzá kötődő érzelem, valamint annak múltbeli gyökere. A stresszoldás során a felszínre hozott életesemények és az általuk kiváltott érzelmek tudatosítása révén az érzelmi blokk oldódni kezd és beindul a szervezet öngyógyító mechanizmusa.  

Az öntudatlan érzések méreganyagként változtatják meg testünk kémiáját, ezért ne térjünk ki saját érzéseink elől, mert azok valójában útmutatások bensőnk felé.