Átlépés egy új életszakaszba

2022.01.03

"...változásaink legerősebben talán a normatív krízisek idején zajlanak. Olyan állapotaink ezek, amelyeket nem biztos, hogy válságként élünk át. Inkább abból a szempontból tekinthetjük ezeket krízisnek, hogy túlságosan sok dolog nagyon rövid idő alatt változik meg körülöttünk és bennünk. Azért normatívak ezek, mert előbb-utóbb mindenkit elérnek. ... A kultúrák azonban különböznek abban, hogy miként ítélik meg ennek jelentőségét, és mennyire támogatják az egyes embert személy szerint beavatással, szertartással, szokásokkal vagy éppen felkészítéssel, tanulással. Ettől függ, milyen szubjektív élménnyel éli meg a személy a normatív krízist. ....az átmenet lehet egy értelmes, kiemelkedő pillanata az életútnak, vagy várhat ránk egy félelmetes küzdelemként is. A mi kultúránk kevéssé támaszkodik a szociális szféra támogató erejére, inkább az egyes embernek nyújt személyes támogatást orvosi, pszichológiai, spirituális módszerekkel, attól függően, hogy a személy tájékozottsága alapján melyik utat választja." (Orosz Katalin - S. Nagy Zita - A sorsformáló 9+1 hónap - A magzati kor és a születés hatása az életút alakulására)

Hogy hogyan éljük át ezeket az átmeneteket egyik életszakaszból a másikba (költözés, munkahelyváltás, házasságkötés, szülővé válás...), hogy hogyan kezeljük a változásokat az életünkben, jelentősen befolyásolhatja születésünk mintázata, hiszen születésünk folyamata is egyfajta átmenet, az anyaméhből a világra jövünk. Nem mindegy, hogy ennek a folyamatnak a körülményei mennyire biztonságosak és háborítatlanok, hogy milyen minőségű a kötődés és az együttműködés anya és gyermeke között, hogy hogy működik bennük az újra való megnyílás, elfogadás, elengedés, bizalom.

Amennyiben van rá lehetőség, érdemes felidéztetni édesanyánkkal vagy más érintett családtaggal születésünk pontos részleteit, körülményeit, dinamizmusát, esetleges elakadásokat, beavatkozásokat, mert szembetűnő párhuzamokat fedezhetünk fel ennek, valamint életünk további sorsformáló eseményeinek átélése során tapasztalt megküzdési stratégiánk között.