A gyermekágy érzékeny időszaka

2021.11.18

Egy kisbaba érkezése bemozgatja az egész családi rendszert, ezért a gyermekágy időszaka fizikailag és lélektanilag is sok kihívást hoz egy anya életébe. Felerősödhetnek különböző félelmei: Életben tudom-e tartani a babát? Kompetens anyának érzem-e magam? Emellett egy nehezített várandósság vagy traumatikus szülésélmény szintén befolyásolja a gyermekágy alatti lelkiállapotot. Ezért fontos, hogy a kisbaba mellett az anyára is odafigyeljen a közvetlen környezete, őt is gondozni, táplálni kell fizikailag és érzelmileg egyaránt. Ez számára is egy születés, hiszen anyaként most születik meg. Régebben különböző rítusokkal ünnepelték a sorsfordulók időszakát, mely megkönnyítette a korábbi életszakasz elengedését és az újba való átlépést. Érdemes ma is hasonló szertartásokat kialakítani ennek érdekében.

Az elsődleges anyai ráhangolódás időszakában a kisbaba is adaptálódik új környezetéhez, mely bármennyire is harmonikus, a babának így is új ingerekkel telített, amelyben könnyen elfárad. Emellett a születés élményét is ekkor dolgozza fel. Sok esetben ezzel magyarázható vigasztalhatatlan sírása. Amennyiben erről az időszakról megfelelő információk birtokában vagyunk és kellő belső biztonságérzettel rendelkezünk, könnyebben áthidalhatjuk a nehézségeket. Sokat segít, ha testközelben tartjuk babánkat és együtt vagyunk vele az érzésben.


Ha korábbi életszakaszokban is nehezebben ment a változáshoz való alkalmazkodás, az elengedés, a belső biztonságérzet megteremtése, vagy gyakran előtörtek benned különböző eredetű félelmek (gondoskodástól, felelősségtől, döntéstől, kiszolgáltatottságtól való félelem...), melyek a gyermekáldással felerősödtek, érdemes ezeknek az érzéseknek a mélyére nézni, hogy minél hamarabb kialakíthasd anyaként új egyensúlyi állapotodat.